Etruskien jalanjäljillä Italiassa

ETRUSKIEN JALANJÄLJILLÄ ITALIASSA 9.4. -13.4.2019 

9.4. tiistai  Bracciano - Bolsena

Finnairin lento Helsingistä Roomaan klo 7.50–10.15, jossa Italiassa asuva oppaamme Tellervo Puuri on bussin kanssa ryhmää vastassa. Lähdemme kohti Bolsenan järveä ja muinaisten etruskien asuma-alueita. Ensimmäiseksi suunnataan kuitenkin lounaalle Bracciano-järvelle ja nähdään itse Braccianon pikkukaupunki, jonka maisemaa hallitsee komea Odescalchi-Orsinin linna. Lounasta nautitaan aivan järven rannassa sijaitsevassa suositussa ravintolassa. Lounaan jälkeen matka jatkuu Sutrin, Viterbon ja Montefiasconen ohi Bolsena-järvelle ja Bolsenan kylään, jossa majoitutaan hotelli Royal Bosenaan (hotellin tiedot ohjelman lopussa). Ilta on vapaata aikaa. 

10.4. keskiviikko  Bolsena - Civita Di Bagnoregio

Aamiaisen jälkeen hotellista lähdetään kävellen tutustumaan Bolsenan keskustaan, jonka tärkein nähtävyys on Santa Cristinan kirkko. Bolsena järvi on Euroopan suurin vulkaanista alkuperää oleva kraatterijärvi ja sen rannoilla ovat asustaneet muinoin etruskit ja sittemmin roomalaiset. Santa Cristinan kirkko on romaanista tyyliä ja se on rakennettu alun perin katakombien päälle. Santa Cristinan kirkon vierestä alkaa keskiaikainen vanha keskusta, josta löytyy Monaldeschi della Cervaran linna ja linnan tiloissa toimiva museo.
Keskustassa sijaitsee San Francescon kirkko, joka toimii nykyisin kulttuurikeskuksena. Nähtävissä on jäänteitä kaupunginmuurista, johon etruskit ovat kaivertaneet kirjainmerkkejään. Jäljellä on myös amfiteatteri roomalaisten ajalta, jossa nykyisin pidetään esityksiä.

Puolenpäivän maissa otetaan suunta kohti läheistä Civita Di Bagnoregion kylää, joka sijaitsee yksinäisen kukkulan huipulla. Se mainitaan kuolevana kylänä, koska sen perustat vähitellen sortuvat ja murtuvat, väki on muuttanut pois. Matkailun myötä on Civita Di Bagnoregio noussut uuteen kukoistukseen. 
Kylään päästään kävellen siltaa pitkin ja vanhat talot ovat entisöity, kukat koristavat parvekkeita ja ovien pieliä sekä kylään on syntynyt uusi asukaskunta. Se koostuu ennen kaikkea taiteilijoista ja artesaaneista. Omaa aikaa tutustua kylään ja nauttia esimerkiksi lounasta.
Paluu Bolsenaan, illallinen nautitaan hotellissa.


11.4. torstai Tarquinia - viinitila

Päivä on omistettu Tarquinian etruskikeskukselle, jossa sijaitsee laaja etruskien hauta- alue eli nekropoli. Näistä etruskihaudoista on löydetty mitä kiehtovampia maalauksia, Nekropolilta siirrytään Tarquinian keskustaan ja käydään museossa, jonne on kerätty löytöjä  hauta-alueilta. Puoliltapäivin lähdetään rannikon suunnassa sijaitsevalla viinitilalle ja tutustutaan sen toimintaan, nautitaan rauhallisessa ilmapiirissä lounas viineineen. Paluu iltapäivällä takaisin  Bolsenaan.

12.4. perjantai 

Lähtö aamusta Bolsena-järven rantaa seuraillen pohjoista kohden ja Latiumin sekä Toskanan maakuntien rajalle, jossa sijaitsevat Soranon ja Sovanan pikkukaupungit sekä romanttinen Pitigliano. Sorano kukoisti etruskien aikana ja se rakennettiin kukkulan laelle. Renessanssin kaudella sinne rakennettiin merkittäviä palatseja ja se ympäröitiin muurein ja siitä tuli Pitiglianon kreivikunnan tärkein puolustuslinnake. Soranon läheisyydessä sijaitsevassa Città del Tufossa ovat alueen tärkeimmät arkeologiset löydöt. Vaikuttavin etruskihaudoista on monumentaalinen Ildebrandan hautamonumentti. 
Läheinen Sovanan kylä on puolestaan valittu yhdeksi kauneimmista Italian keskiaikaisista kylistä eli borgoista. Pitigliano on ollut asuttuna jo pronssikaudelta lähtien. Se oli tärkeä etruskikeskus, osa muuria on vielä edelleenkin peräisin heidän ajaltaan kuten myös monet ympäröivän alueen hautalöydöt. Pitigliano on yksi keski-Italian vaikuttavimmista ja pittoreskeimmista kaupungeista, asukkaita vain vajaat 4.000, mutta muurien sisältä löytyy niin renessanssi- kuin barokkipalatseja. Lounas päivän aikana. Paluumatkalla pysähdymme vielä ihastuttavalla Capodimonten  niemellä. 


13.4. lauantai  Orvieto - kotimatka

On tullut kotimatkan aika ja aamiaisen jälkeen lähdemme matkatavaroiden kanssa bussilla kohti Orvieton kaupunkia, muinaista etruskikeskusta Umbrian maakunnan puolella. Orvieto sijaitsee kukkulan laella ja sinne noustaan köysiratajunaa käyttäen. Aikaa jää kierrokseen keskustan kapeilla kujilla ja pikkuaukioilla. Mahdollisuus vierailuun upeassa koristeellisessa tuomiokirkossa, jossa on arvokkaita freskomaalauksia mm. Luca Signorellin San Brizion kappelissa. Läksiäislounaan nautimme yhdessä, jonka jälkeen suuntaamme kohti Rooman lentokenttää.  Palaamme Finnairin iltalennolla Helsinkiin klo 19.45–00.05 (14.4.).

Majoittuminen koko matkan ajan:  Le Park Hotel Naiadi*** tai vastaava Viale Cadorna 95, https://hotelbolsena.it/en/ Rantakadun varrella sijaitseva viihtyisä hotelli, keskustaan matkaa n. 800 metriä. Hotellilla rauhallinen sijainti, järven ranta on heti tien toisella puolella. Hotellissa on 59 huonetta, joissa lähes kaikissa on parveke tai terassi. Huoneista näköalat järvelle tai kylään tai sisäpihalle, joka on puistoa. Tilava ja valoisa vastaanotto/lounge, baari ja ravintola, kaksi uima-allasta, joista suurempi on käytössä vain kesäkuukausina. Kauniissa huoneissa on perusmukavuuksien lisäksi  minibaari, kassakaappi, parkettilattiat. 

Matkan hinta   1360 € / hlö vähintään 20 henkilön ryhmälle

Yhden hengen huoneen lisä 190 € / hlö

Hintaan sisältyy:

• Finnairin lennot Helsinki – Rooma – Helsinki sisältäen lentoverot, matkatavarat ruumaan ja paikkavarausmaksut menopaluu

• yöpyminen jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisineen

• tilausajokuljetukset ohjelman mukaan sis. pakolliset tiemaksut, kulkuluvat, verot • ohjelman mukaiset retket ja sisäänpääsyt  

• suomenkielinen paikallisopas kohteessa mukana koko matkan ajan ja paikallisoppaat tarvittaessa

• 4 x lounas, 1 x illallinen hotellissa sisältäen lasillisen viiniä/olutta, vettä

• toimisto- ja palvelumaksut Lisämaksusta: muut palvelut Maksuehto: Ennakkomaksu 400 € / hlö erääntyy joulukuussa, loppumaksu 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Ilmoittautumiset:  Annina Kanervalle 4.12. mennessä sähköpostitse annina.kanerva13@gmail.com *Ilmoita nimi kuten passissa, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, erityisruokavaliot.
Hinnat perustuvat lokakuussa 2018 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 20. Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.  

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursinerityisehdo